Waarom vegetarisch eten?

Hoewel er op mijn blog alleen maar vegetarische recepten te vinden zijn, heb ik het er nooit echt over gehad wat het voor mij inhoud en waarom ik er voor heb gekozen.

DSC_008 DSC_5611

Wat precies onder ‘vegetarisch eten’ valt verschilt per persoon. Voor anderen gaat het misschien alleen over het niet eten van vlees, maar voor sommige kan het vermijden van gelatine, cochenille (rode kleurstof in o.a. rode m&m’s) en stremsel ook belangrijk zijn. Voor mij gaat het echt om het niet eten van vlees en in principe ook geen vis. Met hoge uitzondering eet ik af en toe een stukje vis, maar dan alleen als ik het écht lekker vind en er ook écht zin in heb. Want wat ik merkte voordat ik vegetarisch ging eten, is dat ik wel vlees at, maar er (vrijwel) niet meer van genoot. Het hoorde bij het avond eten, dus at ik het wel.
Daarnaast kwam ik ook steeds meer te weten over wat er nou precies met vlees gebeurde voordat het in de schappen van de winkels komt te liggen, en daar werd ik niet heel blij van. Ook ben ik van mening dat vlees echt niet altijd even gezond is. Zo krijgen dieren over het algemeen veel hormonen, om sneller te groeien, en medicijnen, tegen ziektes, binnen. Maar die krijg jij dan dus automatisch ook binnen. Natuurlijk bevat vlees ook goede voedingsstoffen en ik wil ook echt niet beweren dat je geen vlees moet eten omdat het ongezond is, maar ik vind het wel iets om over na te denken.

Daarnaast heeft de bio-industrie een grote impact op de aarde. Je hoort mensen vaak zeggen dat ze bijvoorbeeld korter gaan douchen om iets goeds voor het milieu te doen, maar waar ze niet over na denken is dat het produceren van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water vereist, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Omgerekend is er minder water nodig om een vegetariër of veganist een jaar lang van voedsel te voorzien, dan voor de productie van één maand voedsel voor een vleeseter.

Daarnaast vind ik het ook belachelijk dat er overal ter wereld tropische regenwouden worden gekapt voor de productie van veevoer voor onze kippen, koeien varkens en dergelijke. Ik ben op mijn achtste in het tropisch regenwoud in Australië geweest en de natuur daar is zó overweldigend en zó mooi, dat ik onder andere zo min mogelijk wil bijdragen aan het kappen van die wouden en het uitsterven van de diersoorten die daar leven tot gevolg.

AUS-dain-007-2 AUS-dain-073-2

Op welke voedingsstoffen moet je letten?

Als je vegetarisch eet zijn er drie voedingsstoffen waar je goed op moet letten om er voldoende van binnen te krijgen. Dit zijn vitamine B12, eiwitten en ijzer. Dit moet je dus uit andere voeding zien te halen. 

Vitamine B12 is een vitamine die alleen voor komt in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten en belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen, voor de werking van het zenuwstelsel en de groei. Ook al eet je als vegetariër waarschijnlijk de laatste twee nog wel, het kan zijn dat er een tekort ontstaat. Ik slik daarom af en toe supplementen, gewoon voor de zekerheid.

Eiwitten kan je uit zowel eieren als plantaardige voeding halen. Voorbeelden daarvan zijn peulvruchten (bonen, linzen), noten en  graanproducten (rijst, havermout). IJzer is met name uit groene groentes te halen, zoals spinazie en boerenkool en broccoli.

DSC_1544

Tot slot

Ik wil niet zegen dat iedereen persé vegetarisch of veganistisch moet eten, iedereen is vrij om dat zelf te bepalen. Maar ik vind het wel belangrijk dat mensen zich bewust worden wat er met eten voordat het in de schappen ligt.
Misschien zie jij het ook niet zitten om volledig vegetarisch te eten, maar denk er bijvoorbeeld eens over na hoe je jouw vlees consumptie zou kunnen beperken. Misschien wel naar drie dagen per week. Want vergeet niet dat elk (klein) beetje helpt!

Hoe denk jij hierover? Eet jij bijvoorbeeld vegetarisch?
Let me know in de comments!

Liefs,
Isa

Neem eens een kijkje op Bloglovin, Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s