4 handige fotografie tips

Door de jaren heen ben ik fotografie steeds leuker gaan vinden en is het steeds belangrijker geworden in mijn leven. Waar ik ben, is ongetwijfeld ook wel een camera in de buurt.

Als je helemaal terug bladert naar een van de eerste artikelen op mijn blog kan je goed het verschil in fotografie zien met nu. Toen maakte ik de foto even tussendoor omdat het immers bij een recept hoort. Nu neem ik er echt de tijd voor, dat ik vervolgens een koude maaltijd heb neem ik voor lief, en maak ik er een zo mooi mogelijke foto van. Hier onder deel ik een paar handige tips, zodat jij straks ook nog mooiere plaatjes kan schieten!

 P1190834 P1190881

DAGLICHT 

Hoewel het in de wintermaanden best een uitdaging kan zijn, maak je de mooiste foto’s toch echt met daglicht. Zoek een plekje in huis waar er mooi neutraal licht naar binnen valt. Om het allemaal nog een beetje ingewikkelder te maken: kies voor echt daglicht in plaats van avondlicht. Wat is het verschil? Het verschil is dat avondlicht vaak een warme gloed heeft en dat de foto daardoor een beetje geel kan uitpakken. Daglicht is vaak wat neutraler waardoor het resultaat wat helderder wordt. Mocht het niet lukken kan je altijd nog de witbalans aanpassen in een bewerkingsprogramma 😉

DSC_4069

ONDERGROND

Bij alle objecten die je fotografeert, speelt de ondergrond een grote rol. Ik kies in principe altijd voor wit, omdat de kleuren dan het beste uitkomen. Ook kan juist voor een hele donkere (beton achtige) kleur kiezen, omdat er dan ook een mooi contrast ontstaat. Als je iets wilt fotograferen op een houtachtige kleur, moet je even opletten dat de kleuren niet met elkaar vloeken.

DSC_4854

FOCUS 

Hoe ik de focus gebruik hangt bij mij altijd heel erg af van wat ik fotografeer. Bij natuur en steden zit de focus vaak verspreidt over het hele beeld, waardoor de hele foto scherp is. Soms kan het echter in een drukke omgeving juist leuk zijn om op een bepaald object/punt te focussen. Bij de linker foto (hieronder) zie je dat er geen duidelijk focuspunt is, maar dat de hele foto scherp is. Bij rechts zie wel heel duidelijk dat er gefocust is op de boomstam. In dit geval worden alle takken er omheen vaag, wat weer een leuk effect geeft.

Bij het fotograferen van mijn gerechten kies ik altijd voor één focus punt. In combinatie met een klein diafragma (van tussen de 1.8 en de 3.5) wordt het focuspunt heel erg scherp en vervaagt de rest.

DSC_4280 DSC_0045

STAY YOURSELF 

Een van de allerbelangrijkste dingen die ik heb geleerd is: blijf bij jezelf en ga opzoek naar jouw eigen stijl. Door veel te oefenen worden jouw foto’s vanzelf beter en vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Iedereen heeft een eigen smaak en stijl. Je onderscheidt jezelf juist door anders te zijn dan de rest!

DSC_3597

Zou jij vaker dit soort artikelen op mijn blog willen zien? Laat het weten in de comments!

Liefs,
Isa

Neem eens een kijkje op Bloglovin, Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s