Review: De mooie voedselmachine

“De micro-organismen in onze darm wegen tot twee kilo en bevatten ongeveer honderd miljoen bacterië. In 1 gram poep zitten meer bacteriën dan er mensen op aarde leven.”

DSC_4782_1

Dit is een van de vele leuke weetjes die verwerkt zijn in het boek ‘De mooie voedselmachine’, geschreven door de Duitse geneeskunde studente Giulia Enders. Hoewel het geen nieuw gegeven is dat voedsel een grote invloed heeft op hoe je je voelt, is het heel interessant om daar de medische kant van te lezen. In dit boek wordt voornamelijk gekeken naar de werking van de darmen en de spijsvertering, vandaar de oorspronkelijke titel: ‘Darm met Charme’. Hierbij worden de leuke weetjes aan de orde gebracht, maar ook de iets minder frisse, maar wel hele belangrijke, kant.

Het boek is opgedeeld is drie delen:

1. De charme van je darmen

Na een introductie begint het boek met uitleg over de samenstelling van de darmen, van de slokdarm tot de dikke darm. Vervolgens komen er allerlei andere aspecten aan bod, zoals het verschil tussen allergieën, onverdraaglijkheid en intoleranties,  maar ook een kort verhaal over poep.

Iedereen heeft zijn housekeeper wel eens gehoord: dat is het knorren van je maag. Dit geluid komt niet alleen uit de maag, maar vooral uit de dunne darm. We knorren niet omdat we honger hebben, maar omdat er tussen de verteringsprocessen door eindelijk tijd is om schoon te maken!”

2. Het zenuwstelsel van de darm

Hierin wordt voornamelijk het transport van het eten in je lichaam en de verbinding tussen de darmen en de hersenen besproken. Zo volg je bijvoorbeeld een taartpuntje vanaf het moment dat het wordt gezien door de ogen tot het moment dat het weer wordt uitgepoept.

3. De wereld van de micro-organismen

Tot slot wordt er nog een deel toegewijd aan het immuunsysteem, het darmflora en hygiëne in je darm. Want dit speelt ook een veel grotere rol bij je mentale/lichamelijke gezondheid dan de meeste mensen denken.
Wist je bijvoorbeeld dat onze bloedgroepen worden bepaald door darmbacteriën?

DSC_4790_1

Aanrader? Ja, zeker! Het leuke van dit boek vind ik dat het vol informatie staat, maar het heel makkelijk wegleest. Je hoeft je er niet doorheen te worstelen, wat bij andere informatieve boeken vaak wel het geval kan zijn. Dat, in combinatie met de grappige schrijfstijl en de leuke, duidelijke illustraties van Jill Enders maakt dit boek een echte must-read voor als je echt wilt weten wat er zich precies in je lichaam afspeelt!

DSC_4792_1

Ga jij dit boek lezen of heb je het al gezeten? Let me know!

Liefs,
Isa

Neem eens een kijkje op Bloglovin, Instagram en Facebook!

Het boek ‘De mooie voedsel machine’ – Giulia Enders is verkrijgbaar voor € 17,95  (ps: ik wordt hier niet voor betaald, maar ik vond het boek zó leuk dat ik het graag met jullie wilde delen!) 

One thought on “Review: De mooie voedselmachine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s