Rauwe loempia’s

Een van de eerste recepten die ik op mijn blog publiceerde was een recept voor rauwe loempia’s. Inmiddels heb ik het veel vaker gemaakt en ben ik tot mijn favoriete combinatie gekomen voor Healthyfans!

Als iemand vraagt wat mijn lievelingseten is kan ik nooit kiezen, zó veel is lekker! Wel weet ik dat deze loempia’s behoorlijk hoog op de lijst staan, vooral in de zomer in het zonnetje… Ik krijg er meteen alweer zin in! Het lijkt misschien een hele opgave om ze te maken, maar dat valt echt best wel mee. Als je het voor de eerste keer maakt is de kans dat de eerste mislukt (wel een goede rede om hem meteen op te eten!) best groot, maar daarna gaat het beter, makkelijker en sneller!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

– 150 gram tofu
– 2 eetlepels maizena
– 2 theelepels 5-kruiden mix

Ik eet zelf geen vlees, maar je zou de tofu kunnen vervangen door kip. De maizena en de 5-kruiden mix is dan niet meer nodig. Ik heb alleen geen recept voor de kip, dus dan zal je een beetje moeten improviseren 😉

– Sap van 1/2 limoen
– 1/2 komkommer, gewassen en in zo dun mogelijke plakjes
– 1 kleine krop sla, gewassen
– 2 bosuitjes, fijngesneden
– Ongeveer 50 gram tougé, gewassen
– Een paar takjes munt, gewassen
– Een paar takjes koriander, gewassen
– Rijstnoedels, zo veel naar smaak
– 16 kleine loempia velletjes, of 8 grote (Het klinkt heel veel, maar dat valt mee!)

DSC_001 DSC_002 DSC_003 DSC_004

Hoe maak je het?

Zoals je misschien wel weet, bevat tofu heel erg veel vocht. Je kan het het lekkerst bereiden als dat er uit is. Wikkel daarom het blokje tofu in een schone theedoek en leg er voor een half uur iets zwaars bovenop, een pan bijvoorbeeld. Hoe langer je de tofu laat ‘uitlekken’, hoe vies dat ook klinkt, hoe beter. Als je in tijdnood komt is iets korter ook goed!

Was in de tussentijd de sla, tougé, kruiden en komkommer. Snij de komkommer en bosuitjes ook alvast en kook de rijstnoedels voor de aangegeven kooktijd. Ze mogen daarna gewoon afkoelen.

Als er ongeveer een half uurtje voorbij is, kan je de tofu uit de theedoek halen en het in acht gelijke reepjes snijden. Leg het in een kommetje met de maizena en 5-kruiden mix en warm een wok op. Zorg ervoor dat er een laagje zonnebloemolie over de hele bodem van de wok ligt en de wok écht heet is voordat je de tofu gaat bakken. Als dat het geval is schroeit de tofu meteen dicht en neemt het zelf geen zonnebloemolie op. Draai de tofu reepjes af en toe om totdat ze knapperig zijn en leg ze dan op een bordje met een velletje keukenpapier.

Oké, nu kan het echte werk beginnen!

– Dompel twee kleine velletjes (of één grote) in een steelpan met warm wateren leg ze voor de helft
op elkaar (zodat je een soort acht krijgt als vorm) op een snijplank.

– Leg eerst een paar blaadjes sla in het midden. Leg er daarna een paar plakjes komkommer, een
handje noedels, een paar blaadjes munt/koriander, een beetje tougé, wat bosui, een tofu reepje
bovenop en druppel er tot slot een beetje limoensap overheen.

– Vouw nu de zijkanten naar binnen en rol het zo strak mogelijk op.

DSC_006

Serveer de loempia’s met een lekker sausje of satésaus en geniet! Als je ze in de koelkast bewaart zijn ze de volgende dag ook nog lekker. Maak jij wel eens loempia’s? Lijkt het jou leuk om deze te maken? 

Liefs,
Isa

Neem eens een kijkje op Bloglovin, Instagram en Facebook!

DSC_%22voorkant%22DSC_009 DSC_008

4 thoughts on “Rauwe loempia’s

  1. Pingback: 20 food vragen tag | Deliciously Cooking

  2. Pingback: THE LIST: mijn favoriete recepten van 2015 | Deliciously Cooking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s