Pepernootjes!

December is alweer in aantocht, een soort van dan, en dat betekend: de maand van Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. De maand van de cadeautjes, gezelligheid, kerstbomen, kaarslicht en lekker (&gezond) eten!

De laatste keer dat ik pepernoten heb gebakken was volgens mij in groep 8, kortom al heel lang geleden. Zondag had ik opeens zo veel zin om dat weer eens te doen! Al helemaal omdat het al zo vroeg donker is en af en toe zo koud, het ‘feestmaand’ er soms stiekem al een beetje is. Wel maakte ik mijn eigen versie van de pepernoten, gewoon gezonder, maar ik kan je verzekeren dat ze heerlijk zijn!!

Ingrediënten voor ongeveer 1 bakblik pepernoten:

– 70 gram speltmeel
– 50 gram havermeel (gemalen havermout)
– 80 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
– 5 eetlepels zonnebloemolie
– 2 eetlepels plantaardige melk
– 1 dadel
– 3 theelepels 5 kruidenmix
– 1 theelepel kaneel

DSC_0036DSC_0040DSC_0043DSC_0044DSC_0045

Bereiding:

Verwarm als eerst de oven voor op 175 graden. Pak een keukenmachine (of iets anders waarmee je de dadel goed kan mixen) en doe daar de dadel in. Mix dat goed, totdat een soort plakbal is. Voeg daarna alles, behalve de melk, toe. Mix het geheel goed. Doe alles dan in een grote beslagkom en voeg eerst 1 eetlepel plantaardige melk toe. Als het goed is wordt het dan iets vochtiger en daardoor ook plakkeriger. Probeer er een pepernoot van te maken. Als dat niet lukt omdat het te droog is doe je er nog een klein beetje plantaardige melk bij. Kneed het deeg nog even goed.

DSC_0051DSC_0055-2

De grootte van de pepernoten maakt niet uit, de dikt moet wel ongeveer gelijk zijn. Bak ze tussen de 10 en de 15 minuten maar houd het in de tussentijd wel in de gaten, ze kunnen snel aanbranden!

Enjoy!!
DSC_0071-2DSC_0068-2DSC_0094

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s